Meldtafel brandweer alarmcentrale te Arnhem.
Meldtafel brandweer Regionale Alarmcentrale Gelderland-Midden te Arnhem.

A

B

B

C

C2

D

E

F

F

G

H

I

Algemeen = Dit is de meldkamer Gelderland-Midden in het politieburo te Arnhem.
Op deze meldkamer zijn gevestigd de alarmcentrale van de Brandweer (AC), Politie (CMG) en Ambulance(CPA).
Op de foto staat 1 van de 4 brandweerplekken welke alle 4 hetzelfde zijn uitgevoerd en technisch aan elkaar gekoppeld zijn.
Op de achtergrond, boven de schermen B, ziet u de meldtafels van de politie, uiterst links (niet op de foto) staan de meldtafels van de Ambulance.
Standaard zijn altijd 2 brandweer-centralisten aanwezig. Mocht het onverwacht heel druk worden kan men collega centralisten bij alarmeren.

A = Dit is de computer waarop de centralist E-mail en internet heeft om overal van op de hoogte te blijven, de centralist kan er weers-gegevens (Meteo consult) mee bekijken, Diafaan: het programma om call maxers en semafoons mee te alarmeren, LIS: het straten programma, waarin voor enkele korpsen aanrijroutes en waterwinningen staan vermeld, een interne telefoongids voor personen en andere zaken die ze wel eens nodig kunnen hebben, een route planner (zoals op de foto) en de tekstverwerkingsprogramma's van Windows, zoals Word en Excel.

B = Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS). Dit zijn de 2 beeldschermen van het GMS. Hierin worden alle meldingen van zowel de brandweer als de politie en ambulance ingevoerd en afgehandeld. Klik hier voor meer uitleg over GMS.

C = Telefoon: (het scherm = toetsenbord telefoon) Hierop komen alle telefoontjes binnen, ook de 112-meldingen, en er kan mee uitgebeld worden naar vaste nummers die in het geheugen staan. Uiteraard kan een centralist hier ook mee uitbellen en doorverbinden naar collega's.

C2 = De headset met koptelefoon en microfoon om de telefoon te bedienen.

D = Radio Bedien Systeem (RBS). Met dit beeldscherm en bijbehorend toetsenbord worden de korpsen gealarmeerd en de mobilofoon bediend. Klik hier voor meer uitleg over RBS.

E = Hierop komen alle automatische meldingen van de regio Gelderland Midden binnen. Zodra er ergens een melding vandaan komt klinkt er een signaal en staat er in dit beeldscherm een regel met alle gegevens, zoals volgnummer, naam object, adres, en eventuele bijzonderheden. De melding komt ook binnen op het GMS-scherm en hierin staat wie er gealarmeerd moeten worden via D.
Op het scherm E kan men ook met kleuren zien of de melding nog in alarm staat (rood) of dat hij is gereset (blauw).

F = In het centrum van Arnhem hangen door de hele stad camera's. Deze worden vanaf deze ene plek bediend met knop H. De politie moet dan aan de brandweercentralist vragen om ergens de camera op in te stellen. Bij de politie-meldtafel kunnen ze ook op 1 beeldscherm meekijken.

G = Hierop staat een overzichtskaart met alle camera's. Met knop H kiest de centralist via de kaart een camera.

H = Bedieningsknop camera-systeem: selecteren camera, draaien en kantelen camera, in-/uit zoomen.

I = Koffiebeker.

< venster sluiten >